Halkalı
Boya Badana Ustası
Halkalı Boya Badana Ustası Boya badana, yapıldığı duvar yüzeylerini renklendiren, koruyan ve güzelleştiren bir işlemdir. Boya badana yapıldığı yüzeyin şekline, cinsine ve yapısına göre çeşitlilik gösterir. Boya badana yüzeyin yapısına ve cinsine göre farklı sistemler kullanılarak uygulanmaktadır. Halkalı
boya badana ustaları duvar boyaması yapılırken bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini belirtirler. Boyama yapılmadan önce dikkat edilecek bu konular hem boyanın düzgün bir şekilde yapılmasını hem de duvarın temiz kalması için yapılması gerekir.
- İlk olarak duvar yüzeyi temizlenmeli ve hazır hale getirilmeli,
- Boya badana işleminden hemen önce ilk kat astarın atılması gereklidir,
- Daha sonra ise macunla ile birlikte ikinci kat astar atılmalı,
- Yapılacak son işlem ise son kat boyanın atılmasıdır.
Bilinen her boya duvar boyamak için uygun değildir. Plastik boyalar duvarda kullanılırken, herhangi bir mobilya boyama işleminde kullanılamaz. Mobilyalar için üretilmiş olan boyalar ise duvar boyama işleminde kullanılamazlar. Halkalı
boya badana ustaları boya seçiminin çok önemli bir konu olduğunu belirtmişlerdir.
Boyaların formülleri ve içerisinde bulunan yapılar farklı olduğu için farklı amaçla kullanılırsa uygulandığı o alana zarar verebilir. Doğru ve uygun bir amaçla kullanılan boyalar ile olması gereken en iyi sonucu alabilir ve uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.
Halkalı
boya badana ustaları için kullanılan malzemeler oldukça önemlidir. Duvarın yapısına göre seçilecek olan fırça ve rulolarda boya badana sonrasında iyi sonuçlar almanızı sağlarlar. Doğru seçilmiş malzemeler, doğru boya badana ustası, doğru boya ve doğru rulo fırça bir araya gelerek size mükemmel sonuçlar verebilir.
Boya Badana Arasındaki Fark
Badana, binaların dış duvarlarına püskürtme yad a fırça yardımı ile plastik boya ya da kireç şerbeti uygulama işlemidir.
Boya ise, evin iç kısımlarına farklı şekil ve desenleri boya yardımı ile uygulama ve güzelleştirme işlemidir.
Halkalı
Badana Ustası
Binaların, dış duvarlarına ve ağaçlara püskürtme ya da fırça yardımı ile uygulanan kireçli su işlemine badana denir. Badananın kullanım sebebi ise boyama işlemi yapılmadan hemen önce boya yapılacak olan duvarı korumak, temizlemek ve astar yüzeyini oluşturmak için yapılan işlemdir. Daha öncelerde en çok kireç badana işlemi kullanılırken günümüzde ise plastik badana kullanımı daha çok artmıştır. Yapılan binaların sıva işlemleri bittikten sonra elde edilen yüzey yapısı pürüzsüz olur. Pürüzsüz olan yüzeylerin rengi kullanılan malzemelerden dolayı pek bir estetik açıya sahip değildirler. Bu yüzden bu işlemlerden hemen sonra boya badana işlemleri yapılmalıdır. Halkalı
boya badana ustaları genellikle plastik badanayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.
Badana Türleri
Halkalı
boya badana ustaları yapılabilecek olan 6 çeşit badana türü olduğunu belirtmiştir;
- Kireç Badana türü: Sönmemiş yapıda bulunan kirecin tuz ya da şap ile karıştırılarak elde edilen çeşididir. İnsanlar arasında adi badana olarak adlandırılır. Hazır olarak satılan kireçler arasında yer almaktadır.
- Plastik Badana türü: Uygulandığı yüzey silinebilme özelliğine sahiptir. Kireç badanaya göre biraz daha pahalı olsa da kullanım süresi daha fazladır. En belirgin özelliği ise diğer badana türlerine göre koruma özelliğine sahip olmasıdır.
- Tutkallı Badana türü: İçinde kireç bulundurmayan badana türüdür. Toz pudra yapısında bulunan tutkal ve boyanın karışımı halinde ortaya çıkmaktadır. Karışım yapıldıktan sonra 2 saat bekleme süresi bulunmaktadır.
- Çimento Badana türü: Beton briket veya betonarme yüzey yapıları için çimento ve su karışımı yapılarak elde edilir. Renginden dolayı çimentoya yakın bir renk elde etmek için kullanılır.
- Kazein Badana türü: Sütün ve kireç badananın birleşimi sonucu elde edilir. Genellikle mat görünümü yüzünden, sütun veya korniş gibi yüzey yapılarına uygulanır.
- Mermer Badana türü: Yapısından dolayı kireç badanaya oldukça benzemektedir. Dilerseniz kullanırken renklendirebilirsiniz. Mermer kirecinden yapılmaktadır.
Halkalı
Boya Yapma İşlemi
Boya yapılırken dikkat edilmesi gereklidir. Hatalı veya yanlış boyama hem zamanınızdan alır hem de birazda maliyet çıkmasına sebep olur. Halkalı
boya badana ustaları boya yapılırken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Boya Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Boya yapılacak olan odadaki bulunan eşyalar çıkartılır. Boyanın değdiği eşyalar boya yüzünden zarar görebilir.
- Boya yapılacak olan odanın yerlerine naylon benzeri şeyler serilmelidir.
- Tavan boyasından önce odada bulunan avizeler çıkarılmalıdır.
- Boya karışımının hazırlığı tamamlanmalıdır,
- Seçilmiş olan fırçalar yardımı ile boyama işlemine başlayabilirsiniz.
Halkalı
boya badana ustaları evinizi boyatırken bazı konulara özellikle dikkat etmeniz gerektiğini bildirirler bu konulara dikkat edilmezse eğer yapılan boya badana işlemi kötü sonuçlar verebilir.
Boya Seçimine Dikkat Edin!
Boya yapılmadan önce duvarda bulunan hasarları göz önüne almanız gereklidir. Parlak olan yapıdaki boyalar diğer boyalara daha dayanıklıdırlar ve temizlenmeleri daha kolaydır. Ancak duvarlarınız pürüzlü bir yapıya sahip ise parlak boyalar duvardaki pürüzleri dahada belirgin hale getirirler. Mat yapıdaki boyalar parlak boyalara nazaran pürüzleri dahada iyi kapatırlar. Ancak mat yapıdaki boyalar darbelere karşı oldukça hassastırlar.
Metrekare Hesaplaması Yapın
Boya alırken boya yapılacak odanın metrekaresi oldukça önemlidir. Sadece metrekare değil bazı faktörleri de hesaba katmanız gerekir. Duvara boya dan önce astar yapılıp yapılmayacağını bilmeniz gereklidir. Bu faktörler boya miktarını oldukça etkilerler.
Hazırlık Yapılması Gereklidir
Boyama işlemi yapılmadan önce zamanınızın %80’lik kısmını hazırlıklara ayırmanız gereklidir. Boyalar her ne kadar iyi yapıda olursa olsunlar duvardaki pürüzlü yapıyı tamamen kapatamazlar. Boya dan önce duvar temizlenmeli ve pürüzlerin gittiğinden emin olunmalıdır. Boyanın alt kısmında kalan bir toz parçası veya pürüz boyanızın erkenden duvardan kalkmasına sebep olabilir.
Neden Astar Kullanımı Gereklidir
Astar boya ve en iyi kalitede olan boyalar ayrılmaz ikili gibidirler. Astar duvarda bulunan çatlakları kapatırken pürüzleri ortadan kaldırırlar. Duvarınızda dolgu vb. şeyler kullandıysanız eğer boya dan önce astar uygulamanız gereklidir. Dolgulu olan bir duvarda astar kullanılmazsa eğer dolgulu olan kısımlar boya dan sonra parlar ve kötü bir görüntü ortaya çıkarırlar. Halkalı
boya badana ustaları astar kullanımının çok önemli olduğunu belirtirler.
Köşe Boyalarına Dikkat!
Boyama işlemine ilk olarak köşe kısımlardan başlamanız boya işlemini oldukça kolaylaştır. Rulo fırçalar köşe boyamasında kalan izleri yok eder. Böylece köşeler önceden boyandığı için oldukça düzgün bir görüntüye sahip olacaktır.
Rulo Fırça Kullanımı
Rulo fırçaları boya yapmadan önce temizlemeniz gereklidir. Bir bant yardımı ile rulo fırçanızın ipliklerini temizleyebilirsiniz. Böylelikle rulo fırçalar duvarda iz veya leke bırakmazlar.
Boyayı Fırça Yapar Siz Değil!
Rulo fırçalarda uzatma çubukları her zaman kullanılmalıdır. Bu çubuklar yetişemediğiniz yerlere yetişmenizi sağlarken düzgün bir boyama işlemi yapmanızı da sağlamaktadır. Uzatma çubukları sayesinde hem merdiven derdinden kurtulursunuz hem de kendinizi yaralama ihtimalinden. Halkalı
boya badana ustaları rulo fırçalarda uzatma çubuklarının önemli bir görevi olduğunu söylemektedirler.
Renkler Her Zaman Sizin Seçiminizdir.
Dijital ortamdaki boyalar ileri bir teknoloji olarak görülse de boya kutuları her zaman farklı bir renk olur, her zaman istediğiniz tonu dijital ortamda yakalayamazsınız. Duvarda farklı renkler görmek kimsenin hoşuna gitmezken oldukça kötü bir görüntüde sağlar. Bu yüzden boyalar boya yapılmadan önce büyük bir kutuda iyice karıştırılmalıdır.
Yorum Yok