boya badana


İç Cephe boya Badana Astarın Önemi

İç Cephe boya Badana Astarın Önemi İç cephelerde, boya öncesinde duvarlara nem koruyucu astar tabaka çekilmesi, duvarların neme karşı dayanıklı olmasını sağlar. Seçilecek astar, ne kadar kaliteli olursa, duvarlardan nem geçirme oranı da o kadar düşer. Dairenin her mekanını astarlama gerekmeyebilir. Özellikle nem ve küf ile çok içli dışlı olan alanlar arasında banyolar, mutfaklar ve tuvaletlerin duvarları astar çekilerek daha sağlam hale getirilebilir.

İç Cephe boya Badana Astarın Önemi

Evinizde ahşap yüzeyler fazla ise ahşap koruyucu astar çektirerek, yüzeyin çatlamasını ve mantar tutmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için de yüksek kalitede malzeme seçmeniz gerekir. Bu seçimi, boya badana alanında uzmanlaşan dekorasyon uzmanları olan deneyimli ustalarla beraber yapmanız gerekir. Metal yüzeyler için de astar gereklidir. Astar, boya öncesinde düz ve pürüzsüz bir yüzey hazırlarken, aynı zamanda metali oksitlenmeye ve aşınmaya karşı da korur. Prefabrik evler için metal ve ahşap astarlama en hayati konulardan biridir.

İç Cephe boya Badana Astarın Önemi

Boya Badana Sonrası Duvarda Krater ve Kabarma

Astar türleri, yalıtım amaçlı, koruma amaçlı, fosfatlama görevi gören çeşitli türlere ayrılırlar. Beton yapılar için de monolitik bloklar benzeri emici özelliği olmayan ve son derece yoğun astar kullanılır. Bu malzemenin duvarları güçlendirme etkisi vardır ve iç yüzeylerde sağlık açısından da hiç bir risk barındırmazlar. İç cephe dekorasyonunda özel astarların da yeri büyüktür.

İç Cephe boya Badana Astarın Önemi

Bu özel astarlar, yüksek dekoratif konfor amaçlanan yapılarda iç mekanı kaplamak için, hazırlık amacı ile kullanılırlar. Yani bu tür özel astarların kendisi, dekoratif niteliğe sahip değiller. Astarlar, tıpkı akrilik boya niteliğine sahipler, kolay ve kısa sürede (3 saat) kururlar ve. Sıvaya tuğla yapılara betonarme tüm yapılara uygulanabilirler. Alkid türü astarlar ise ahşap yüzeyleri şişirmek ve pürüzsüz bir yüzey hazırlamak için idealdirler.

İç Cephe boya Badana Astarın Önemi

Kuruma süreçleri 15 saati bulan Alkid astarlar, korozyonu ( oksitlenmeyi) önlerler. Nem almayan alanlar için gliftalit astar türü çok yaygın kullanılır. Kuruma süresi 1 gündür. Yarım saat içinde kuruma özelliğine sahip, iç mekanlarda kullanılabilen Polivinil. Asetat türü astarlar dışında, içeriğinde toksik çözücüler barındıran ve iç mekanlar yerine. Dış mekanlarda kullanılabilen sıva üstü kaplayıcı polistiren türü astarlar da kullanılmaktadır.

Astar Neden Önemlidir?

İster iç cephe olsun ister dış cephe olsun, astarlama duvarı koruyan, maliyeti biraz yüksek. Ama uzun vadede etkin koruma sağlayan dekoratif bir işlemdir. Astar çekilen alanlar, nemli ise duvarların ömrü uzar. Astar sonrası çekilen boya daha uzun ömürlü olur. Az miktarda ısı yalıtımı ve ses yalıtımı da astarlama ile sağlanabilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir